Sök:

Plasma som ersättning för serum i kontroller och kalibratorer. Undersökning av matriseffekter för analys av läkemedel med LC-MS/MS-teknik.


Vid nuvarande framställning av kontroller och kalibratorer för läkemedelsanalys med LC-MS/MS-teknik används idag serum där fibrinogenet har fällts ut med kalciumklorid. Eftersom detta tros ge upphov till ökad jonsuppression skulle plasma där fibrinogen istället tagits bort genom frysning/tining kunna användas. Denna studie har utförts för att undersöka om och hur dessa två olika matriser skiljer sig vad gäller bland annat jonsuppression och enhancement, och studien innefattar även obehandlad plasma. Studien har utförts i samband med analys av två olika metoder för läkemedel, som bland annat utgörs av neuroleptika och bensodiazepiner. Postkolonn-infusion utfördes för båda metoderna och ingen nämnvärd jonsuppression eller enhancement kunde påvisas för någon av de tre olika matriserna. Kalibreringskurvor togs även fram för att undersöka skillnader mellan matriserna och här var dessa skillnader marginella.

Författare

Therese Erlandsson

Lärosäte och institution

Malmö högskola/Hälsa och samhälle

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..