Sök:

Personlighet + Utseende = Instrumentval?

Finns det en föreställning om hur en person som spelar ett visst instrument ser ut och vilken personlighet denna person har?


I mitt examensarbete har jag valt att undersöka de tankar som finns kring vem som spelar vilket instrument. Vilka ord, som har med utseende respektive personlighet att göra, förknippar studerande vid en svensk musikhögskola samt en svensk folkhögskola med de utvalda instrumentalisterna; -klassisk tubaist, fiolspelande folkmusiker, klassisk tvärflöjtist, afrosångaren, afrotrummisen, klassisk pianist? Vilket kön, vilket utseende och vilken personlighet tänker de sig att respektive instrumentalist har? Genom en enkätundersökning har jag försökt ta reda på detta. Jag delade ut enkäter till studerande vid en svensk musikhögskola samt till musikstuderande vid en svensk folkhögskola. Av 201 utdelade enkäter fick jag in 49 svar. Jag tycker mig se tydliga skillnader kring vilka ord som förekommer till de olika instrumentalistgrupperna. Respondenternas uppfattning om vilket kön instrumentalisterna har är i de flesta fall väldigt överensstämmande

Författare

Frida Svensson

Lärosäte och institution

Karlstads universitet/Institutionen Musikhögskolan Ingesund

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..