Sök:

Patenträttsliga aspekter på reverse engineering

ett klargörande om under vilka förutsättningar reverse engineering inom tillverkningsindustrin är tillåtet enligt patenträtten


Denna uppsats har som syfte att klargöra hur långt det är tillåtet att med reverse engineering experimentera med en patentskyddad uppfinning innan patentintrång föreligger. Främst förs en diskussion om hur långt det är tillåtet att experimenteramed en patentskyddad uppfinning, utifrån patentlagens experimentundantag, utan att kränka ensamrätten som patentet ger. För att svara på denna fråga börjar diskussionen ur ett svenskt perspektiv i den svenska patentlagen, med ett instick ilagen om skydd för företagshemligheter. Diskussionen förs sedan ut i Europa för att se hur bedömningen av reverse engineering och experimentundantaget gjorts där och till sist vänds blicken mot USA. Bedömningen som görs är att reverse engineering ges ganska fria händer så länge målet för processen är att finna ny kunskap utöver den kunskap som finns inbäddat i patentet. Även om processen innebär att det experimenteras mer än med själva uppfinningen i sig, som ju innebär att experimentundantaget tolkas öppnare i Europa än vad svenska patentlagen öppnar för. Ett patent ger en mer exklusiv ensamrätt i USA jämfört med Europa och där tolkas experimentundantaget striktare.

Författare

Peter Viktorsson

Lärosäte och institution

Lunds universitet/Institutionen för handelsrätt

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..