Sök:

Omvårdnadsåtgärder och smärtlindring som intensivvårdssjuksköterskor utför postoperativt till patienter som genomgått ortopedisk kirurgi


Postoperativ smärta är vanligt förekommande hos patienter som genomgått ortopedisk kirurgi. Intensivvårdsjuksköterskor möter dagligen dessa patienter på intensivvårdsavdelningar. Därför är det av stor vikt att intensivvårdssjuksköterskor har medvetenhet i hur patienter upplever smärta samt vilka omvårdnadsåtgärder som kan vidtas för att lindra smärta. Genom att undersöka hur patienter upplever sin smärta beroende på kön, ålder, ASA- klassifikation samt operationstyp, samt vilka omvårdnadsåtgärder som intensivvårdssjuksköterskor utför i ett smärtlindrande syfte, kan en bättre omvårdnad bedrivas och den postoperativa smärtan kan lindras. Som metod har kvantitativ ansats med enkäter använts som grund till arbetet. Enkäterna har analyserats med hjälp av det statistiska verktyget SPSS. Resultatet av denna studie visar att kvinnor erhåller smärtlindring postoperativt i större utsträckning än män. Dock så finns ingen påvisbar skillnad i hur kvinnor och män uppskattar sin smärta enligt VAS-skalan. Vidare visar resultatet att ålder, ASA-klassifikation och operationstyp ej är av signifikant betydelse för hur patienter upplever smärta då smärta är en subjektiv upplevelse. Resultatet visar även att intensivvårdssjuksköterskor regelbundet ger kryoterapi, så kallat ICE-band behandling till knäopererade patienter i smärtlindrande syfte. Vidare visar resultatet på att intensivvårdssjuksköterskor bäddar i sängen samt normotempererar patienter i ett smärtlindrande syfte.

Författare

Cecilia Lantto Emelie Sandberg

Lärosäte och institution

Luleå/Institutionen för hälsovetenskap

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..