Sök:

Omsorg och lärande. En intervjustudie om hur tre förskollärare resonerar kring omsorg och den fysiska beröringens betydelse för barns lärande och utveckling


BAKGRUND:Förskolan skall lägga grunden för barns möjligheter till ett livslångt lärande. Den pedagogiskakontexten och personalens medvetenhet om de lärandemöjligheter som kan tillvaratas ivardagen är därför en viktig förutsättning för den holistiska synen inom förskoleverksamheten.SYFTE:Syftet med min undersökning är att ta reda på hur tre förskollärare resonerar kring omsorgoch den fysiska beröringens betydelse för barns lärande och utveckling.Studien avser att besvara frågeställningarna: Hur beskriver förskollärarna relationen mellanomsorg och lärande? Hur uttrycker sig förskollärarna ifråga om hur de använder sig av fysiskberöring i barngruppen?METOD:Studien är av kvalitativ karaktär och bygger på intervjuer. Undersökningen omfattar tre förskolläraresom är yrkesverksamma inom två kommunala förskolor i en kommun i Hallandslän. Urvalet är gjort utifrån principen för tillgänglighet.RESULTAT:Det resultat som resovisas i denna studie tyder på att förskollärarna använder beröring relaterattill såväl omsorg som lärande. Omsorg och lärande uppfattas i princip enligt educaremodelleni vilken omsorg och lärande är förenade med varandra. Av resultatet i denna studieframgår att nyckelfaktorer som rör relationen mellan omsorg och lärande utgörs av denpsykosociala miljön barnen och de vuxna vistas i på förskolan, personalens medvetenhet omoch förmåga att ta tillvara på lärandesituationer i vardagsrutiner, samt förmåga att stimulerabarns intresse och föra över kunskap till barnen.Bredvid planerade aktiviteter används också, enligt de intervjuade förskollärarna, den fysiskaberöringen i relativt hög grad beträffande barns träning i empati, social förmåga ochsjälvkänsla samt självförtroende. Vardagliga rutinsituationer i vilka matematik och svenskaär involverade utnyttjas om än i mindre utsträckning, till barns lärande. Fysisk beröring sessom en adekvat form för kommunikation med barn med behov av särskilt stöd.

Författare

Ljubica Simic

Lärosäte och institution

Högskolan i Borås/Institutionen för pedagogik (PED)

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..