Sök:

Om samäganderätt och gåva

Rättighet att ge fast egendom med förbehåll i gåvohandling kontra rättighet att bli utlöst från samägande i fast egendom genom samäganderättslag


Detta examensarbete visar att upplösande av samägande av fast egendom är viktigt då ägandet av fast egendom är kopplat till rättigheter såväl som skyldigheter. Det är av mycket stor vikt att ägande och brukande av skogsfastigheter fungerar och att det finns förutsättningar för att lyckas med det. Dock kan samägandet i vissa situationer hindra utvecklingen av fastigheten. Skogsbruket är en viktig inkomstkälla för den private skogsägaren såväl som för Sverige, skogsbruket i vårt land stod 2010 för 7 % av världens totala export. Även om Sverige är ett litet land i världen, är det inte obetydligt inom skogsbranschen. Att skapa förutsättningar att undvika att samfälld egendom står och växer, men aldrig utvecklas är en viktig uppgift för lagstiftaren, personer som skriver förbehåll och delägarna i egendomen. I detta examensarbete kommer problematiken kring inlåsningseffekter genom förbehåll i gåva att belysas. Det som blir tydligt är att samäganderätt kan ställa till problem inom delägarkretsen, vid förbehåll i gåva, drabbar inte bara några i delägarkretsen utan har ganska stor påverkan på omgivningen. Det drabbar samhället, staten, mångfalden i skogen och miljön. Samägande av fast egendom är i det stora hela ett tvång, ingen möjlighet, så länge det finns förbehåll som styr framtiden för fastigheten och delägarna i en riktning delägarna inte kan påverka.

Författare

Anne-Lie Ottosson

Lärosäte och institution

Institutioner för ekonomi, teknik och samhälle

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..