Sök:

Nyordsinlärning i relation till ordförråd, nonordsrepetition och prosodi hos en grupp barn i förskoleåldern med typisk språkutveckling


Vid flertalet studier har det framkommit att ordförrådets storlek och förmågan till nonordsrepetition påvisar samband med nyordsinlärning. De prosodiska egenskapernas inverkan vid nyordsinlärning är emellertid inte lika studerad. Syftet med föreliggande studie var att undersöka hur barn mellan 4:5 och 6:0 år med typisk språkutveckling presterar på nyordsinlärning i relation till ordförråd och repetition av nonord samt att utforska vilken inverkan prosodiska egenskaper har på förmågan till nyordsinlärning. I studien deltog 15 barn vilkas resultat på nyorden, ordförrådstestningen och nonordsrepetitionen uträknades. Nyordsinlärningsuppgiften bestod av sex ord vilka sammankopplades med sex olika föremål. Nyorden matchades i par med avseende på en åtskiljande prosodisk egenskap mellan dem: antingen antal stavelser, betoning eller ordaccent. Inga signifikanta korrelationer mellan nyordsinlärning, ordförråd och nonordsrepetition kunde påvisas. Det framkom dock att korrelationen mellan ålder och nonordsrepetition var nära signifikans och indikerade att ökad ålder gav ett högre resultat på nonordsrepetitionen. Gällande de prosodiska egenskapernas relation till nyordsinlärning upptäcktes en signifikant skillnad i betoningsplacering, nyord med betoning på den finala stavelsen fick högst resultat. Barnen lärde sig också trestaviga ord i större utsträckning än tvåstaviga ord. Studien implicerar att betoning och ordlängd verkar ha viss betydelse för nyordsinlärning i kontrast till ordaccent, medan det inte kan påvisas några föreliggande korrelationer mellan nyordsinlärning, ordförråd och nonordsrepetition.

Författare

Aina Birchwood Michaela Eriksson Leidnert

Lärosäte och institution

Linköpings universitet/Linköpings universitet/Institutionen för klinisk och experimentell medicinHälsouniversitetet

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..