Sök:

Nutritionens betydelse för trycksårsprevention och sårläkning hos äldre personer som vårdas på vårdinrättningar inom landsting och kommun

-en allmän litteraturstudie


AbstraktBakgrund: En viktig förutsättning för att man ska hålla sig frisk är att kroppen tillförs de ämne som är nödvändiga för att cellerna ska kunna fungera. Vätska och näring i tillräcklig mängd är en grundläggande mänsklig rättighet. Syfte: Syftet med litteraturstudien var att utifrån litteratur beskriva nutritionens betydelse för trycksårsprevention och sårläkning hos äldre personer, som vistas inom olika vårdinrättningar inom landsting och kommun.Metod: En litteraturstudie som baserades på 12 vetenskaplig artiklar med kvantitativ ansats. Resultat: Litteraturstudiens resultat visade att personer som drabbas av trycksår hade större behov av energi och näringsämnen till läkningsprocessen och behovet av näring och energi ökade med sårets svårighetsgrad. God nutrition främjade sårläkningen och förebyggde att fler trycksår uppstod.  Även tillskott av näringstillskott utöver den vanliga kosten förebyggde uppkom av nya trycksår och påskyndade sårläkningen hos de äldre personerna. En av sjuksköterskans grundläggande uppgifter var att kartlägga patientens näringsstatus för att bedöma om vätske- och näringsbehovet var tillgodosett.  Sjuksköterskan ansvarade också för att identifiera patienter som var undernärda eller låg i riskzonen för undernäring.Slutsats: Föreliggande litteraturstudie kom fram till att nutrition är en viktig del i en trycksår behandlingsplan. Det innebär att läkning främjas, ökat välbefinnandet för äldre personer med trycksår och bidrar till förkortad behandlingstid.

Författare

Sohaila Ghulam Shazari

Lärosäte och institution

Högskolan i Gävle/Avdelningen för hälso- och vårdvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..