Sök:

Närboendes riskperception och attityder gällande Nynas raffinaderi Nynäshamn, samt riskkommunikationens betydelse för den upplevda risken

Idag finns det tusentals verksamheter i Sverige som kräver tillstånd enligt miljöbalkens 9 kap 6 § då de klassas som miljöfarlig verksamhet. Vissa av verksamheterna omfattas också av Sevesolagstiftningen vilket innebär att åtgärder ska vidtas för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor. Vid sidan av de legala kraven väljer många företag att certifiera verksamheten enligt ledningssystemen ISO 14001 och OHSAS 18001, vilka ställer krav på verksamheten att arbeta med miljö och arbetsmiljö på ett strukturerat sätt. De legala kraven ovan samt ledningssystemen innebär att berörda företag ska arbeta med riskinventering samt kommunikation till externa intressenter. Nynas raffinaderi Nynäshamn är en verksamhet som omfattas av tillståndsplikt enligt miljöbalken och Sevesolagen, samt innehar certifikat enligt ISO 14001 och OHSAS 18001.Syftet med det här examensarbetet var att genom en enkätundersökning studera riskperceptionen, dvs. upplevelsen av risker, hos närboende till Nynas raffinaderi Nynäshamn. Även riskkommunikationen som sker mellan Nynas raffinaderi Nynäshamn och närboende till raffinaderiet undersöktes genom enkäten samt en intervju med Nynas, där de närboendes uppfattning om kommunikationens betydelse för den upplevda risken beaktades såväl som Nynas syn på kommunikationen.Enkäten skickade ut till 406 personer i Nynäshamn och gav svarsfrekvens på 37,4 %. Adresser togs fram slumpmässigt via hitta.se. Resultatet visade på signifikanta skillnader mellan samtliga jämförda grupper i enkätundersökning, utom mellan personer med olika avstånd till Nynas. Flest signifikanta skillnader fanns det i svaren mellan män och kvinnor.Slutsatserna var att män tillsammans med personer som är 50 år eller äldre och personer som skickade in sina svar innan den 1/3 då Nynas polisanmäldes för miljöbrott, i större utsträckning upplever riskkommunikationen som god jämfört med kvinnor, personer under 50 år samt personer som skickade in sina svar efter den 1/3. De största upplevda riskerna var utsläpp av farliga ämnen till luft, mark och vatten samt brand; det fanns också skillnader mellan män och kvinnors riskperception. Kvinnor tenderade att värdera risker högre än män. Vidare tillhandahåller Nynas en rad olika tjänster och aktiviteter för att sprida information till närboende.

Författare

Fredrik Rosengren

Lärosäte och institution

Linnéuniversitetet/Institutionen för naturvetenskap, NV

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..