Sök:

När ett Jehovas vittne avsäger sig blodtransfusion - Etiska problem som kan uppstå hos vårdaren vid en livsavgörande situation


Samfundet Jehovas vittnen avsäger sig blodtransfusion på grund av sin religiösa tro. Sjukvården ställs inför etiska problem när det uppstår en situation då patienten behöver blodprodukter. För vårdaren uppstår etiska konflikter mellan viljan att rädda liv, medicinska och juridiska aspekter samt patientens autonomi. Syftet med vår uppsats är att belysa de etiska problem som vårdaren kan möta i sjukvårdspraxis. Metoden som använts är en kvalitativ litteraturstudie och bygger på fyra vetenskapliga artiklar och en avhandling. I resultatet framgick det att det är en konfliktfylld situation då patienten nekar blodtransfusion och vårdaren har en roll att rädda liv men då går emot patientens självbestämmanderätt. De olika företrädarna för professionerna har olika syn på hälsa. Sjuksköterskan försätts i en konflikt mellan att respektera patientens autonomi eller att utföra läkarordinationen. För vårdpersonalen uppstår ytterligare ett problem när patienten är medvetslös och inte kan ge sin aktuella ståndpunkt gällande behandling. I resultatdiskussionen belyser vi att det inte finns några konkreta lösningar på de etiska problemen och att sjukvårdarna är dåligt förberedda på att hantera situationer som dessa. Vårdpersonal bör vara medveten om vilken inverkan kultur och religion har på människors liv och hur man ser på hälsa och sjukdom. Utbildning inom etik menar vi är en förutsättning för att kunna hantera de etiska problem som uppstår när patienten tillhörande Jehovas vittne avsäger sig blodtransfusion. Bristande kunskap i sjukvårdspraxis finns och därför behövs det vidare forskning och utbildning inom området för att kunna hantera dessa etiska problem.

Författare

Lucille A. M?boge Fredriksson Angelika Torbjörnsson

Lärosäte och institution

Högskolan i Borås/Institutionen för Vårdvetenskap (VHB)

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..