Sök:

Motivation i IT-projekt ? systemutvecklares och projektledares uppfattning

En fallstudie på ett IT-företag


Projektbaserade organisationer blir allt vanligare, ändå visar forskning att 70 till 90 procent av alla IT-projekt misslyckas med att nå de uppsatta målen. Flera aspekter pekar på att motivation är en underliggande faktor och att förmågan att motivera är en av de mest grundläggande kunskaperna som en projektledare måste besitta.Vi vill med denna studie fördjupa kunskapen om motivation i IT-projekt. Syftet är att undersöka vad systemutvecklare motiveras av, i jämförelse med projektledares uppfattning. Ett delsyfte utifrån detta är att ta reda på vilken roll projektledaren har gällande motivationen i IT-projekt.Genom en kvalitativ fallstudie hos ett anonymt företag, som levererar IT- och affärsprocesstjänster, har vi, under semistrukturerade intervjuer, samlat in data från både systemutvecklare och projektledare. Materialet har sedan bearbetats genom en tematisk analys i syfte att identifiera teman i form av motivationsfaktorer. Empiriska data har ställts mot teorier som knyter an till områdena motivation, IT-projekt och projektledare, vilka är centrala i hela uppsatsen.Resultatet av studien visar att systemutvecklare motiveras av Kompetensutveckling, Eget ansvar, Medverkan, Nöjda kunder, Arbetssätt och Förmåner. Projektledares uppfattning skiljer sig gällande vissa punkter, istället för Medverkan och Arbetssätt, menar de att Feedback och Sammanhållning är viktiga faktorer som påverkar systemutvecklares motivation.Att motivera är något som ingår i projektledarens dagliga arbete. Denne måste vara en människokännare och samtidigt ha en god kommunikationsförmåga. Projektledaren bör även ha tekniska kunskaper eller tidigare erfarenheter och kunna lösa problem eller konflikter som uppstår i projektet.  Beroende på situationen och projektets individer, måste denne konstant göra en avvägning om en coachande respektive styrande roll lämpar sig bäst, för att i slutänden kunna motivera systemutvecklare.

Författare

Sebastian Dernelid Gustav Nilsson

Lärosäte och institution

Linköpings universitet/Linköpings universitet/Institutionen för ekonomisk och industriell utvecklingFilosofiska fakulteten

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..