Sök:

Mot en förändrad kunskapssyn inom socialt arbete? En hypotetisk-deduktiv litteraturstudie kring implementeringen av en evidensbaserad praktik i socialtjänsten

Denna uppsats avser att, utifrån en samhällsvetenskaplig variant av hypotetisk-deduktiv metod, kritiskt diskutera en mer omfattande kunskapsstyrning av socialtjänsten samt implementeringen av en evidensbaserad praktik inom socialt arbete. Uppsatsen diskuterar den evidensbaserade praktikens värdegrunder paralellt med de centrala utgångspunkterna inom de nyliberala förändringar som kommit att prägla den offentliga sektorn under de senaste tre årtiondena och går under parollen New Public Management. Vidare avhandlas den utökade kunskapsstyrningen och den evidensbaserade praktikens påverkan på både kommun, socialtjänst och den enskilde handläggaren och brukaren. Den enskilde handläggarens handlingsutrymme och autonomi avhandlas utifrån teorier om gräsrotsbyråkratens möjlighet att påverka den förda politiken. Resultatet visar att det finns tydliga kopplingar mellan den evidensbaserade praktiken och förhållningssätt och synsätt som inrymmer New Public Management. Konsekvenser av detta innebär en förändrad kunskapssyn på socialt arbete och ett synsätt som närmar sig det som finns inom hälso- och sjukvården vilken präglas av ett positivistiskt präglad kunskapssyn. Resultatet visar även på svårigheterna att bedöma påverkan av verksamheten och handläggarens handlingsutrymme utifrån empiri bestående av offentliga utredningar och en vetenskapssyn som är positivistisk.

Författare

Mattias Hallman

Lärosäte och institution

Malmö högskola/Hälsa och samhälle

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..