Sök:

Miljöpåverkan, hälsopåverkan och LCC för direktdrivna kontra växellådsdrivna vindkraftverk med avseende på deras innehåll av jordartsmetaller

Vindkraftverk med olika magnetiseringsmetoder (elektromagneter eller permanentmagneter) och maskindriftstyper (direktdrift eller växellådsdrift) undersöks i denna rapport, gällande användningen av jordartsmetaller i dessa. I första delen av rapporten studeras miljö- och hälsopåverkan från jordartsmetallindustrin i den kinesiska provinsen Baotou. Detta då Baotou står för en stor del av försörjningen av jordartsmetaller till vindkraftverksindustrin. I den andra delen av rapporten undersöks skillnaderna i livscykelkostnader mellan vindkraftverk med olika generator- och maskindriftsystem. Rapporten innehåller informationssökningar om olika aspekter som berör dessa teman såsom exempelvis olika typer av vindkraftverksgeneratorer på marknaden, miljöpåverkan från olika ämnen i jordartsmineraler, återvinning av jordartsmetaller och processen från jordartsmineral till permanent-magnet. Informationen är främst inhämtad från vindkraftverkstillverkare, tekniska rapporter och artiklar.I miljö- och hälsoanalysen blev slutsatsen att den negativa påverkan från jordartsmetallindustrin i Kina var för omfattande för att användningen av jordartsmetaller skulle rättfärdigas ur ett etiskt och miljömässigt perspektiv. Gruvdriften och bearbetningen av jordartsmetaller har lett till stora utsläpp av skadliga ämnen, såsom exempelvis tungmetaller och radioaktivt avfall, i provinsen Baotou. Dessa har gett allvarliga negativa konsekvenser för djur, människor och växtlighet.Livscykelkostnaderna för vindkraftverk med olika generatorsystem beräknades med hjälp av LCC-metoden. Slutsatsen blev att det i dagsläget inte skiljde så mycket kostnadsmässigt i valet av maskindrifttyp eller magnetiseringsmetod. Enligt beräkningar ledde användningen av permanent-magneter inte till några ekonomiska fördelar. Istället var det kostnadsförhandlingar och osäkerhet i indata som gav de största kostnadsskillnaderna. Drift och underhållskostnaderna stod för de definitivt största utgifterna och investeringskostnaderna till generatorsystemen för de näststörsta utgifterna.

Författare

Cajsa Abrahamsson

Lärosäte och institution

KTH/Kraft- och värmeteknologi

Nivå:

"Masteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete) om 30 högskolepoäng (med vissa undantag) utfört för att erhålla masterexamen.

Läs mer..