Sök:

Medmänsklighet eller professionalitet? - En kvalitativ studie av socialarbetares reflektion kring sig själva som professionella hjälpare


Syfte och frågeställningar: Syftet med uppsatsen är att undersöka hur socialarbetare reflekterar kring sig själva som professionella hjälpare utifrån aspekterna tanke och känsla, samt hur denna reflektion kan komma att påverka den professionella hjälpen. Uppsatsen grundar sig på följande frågeställningar: Hur definierar socialarbetarna den professionella hjälpen? I vilka situationer identifierar socialarbetarna att den professionella hjälpen tar sig uttryck? Vilka konsekvenser anser socialarbetarna att professionaliseringen av hjälpen får för dem som professionella hjälpare? Metod: Uppsatsen har en kvalitativ ansats med intervjun som datainsamlingsmetod. Fem intervjuer med verksamma socialarbetare har genomförts. Empirin har analyserats utifrån tre tidigare forskningsprojekt inom ämnesområdet samt med hjälp av tre definitioner av reflektionsbegreppet. Resultat: Resultatet från studien fångas i socialarbetarnas reflektionsprocess där de problematiserar den professionella hjälpen utifrån aspekterna tanke och känsla. Framhävningen av medvetenhetens betydelse för den professionella hjälpen har varit utmärkande i socialarbetarnas utsagor. Socialarbetarna menar att medvetenheten om sig själv, sin roll och sitt motiv till det professionella handlandet kan uppnås via reflektion. En reflektion som bör beakta den egna tanke- och känslovärlden som ett ömsesidigt växelspel. I detta växelspel återfinns professionaliteten i hjälpen. Medvetenheten är således både en premiss för och en konsekvens av att vara en professionell hjälpare.

Författare

Claudia Dziechciar

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för socialt arbete

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..