Sök:

?Man hinner inte tänka? En kvalitativ studie om socialsekreterares reflektioner och intuitiva agerande vid akutplaceringar av yngre barn


I den svenska sociala barnvårdens historia har det alltid förts en diskussion om detvå placeringsalternativen institution och familjehem. Placering i familjehemuppmuntras av svenska lagstiftare för att det anses vara det mest naturliga för barnetatt vara i en familj. I den här studien ville vi undersöka hur socialsekreterare i svensksocial barnvård tänker när de behöver fatta ett beslut om placering för ett barn undertolv år vid ett omedelbart omhändertagande enligt Lag (SFS 1990:52) med särskildabestämmelser om vård av unga. Vi använde oss av sju kvalitativa intervjuer medsocialarbetare i Västra Götalandsregionen för att samla in material. Kodningen avempirin inspirerades av Grounded theory och motivanalys. I analysen tillämpade viett organisationsteoretiskt perspektiv för att förklara vad som påverkar vadsocialsekreteraren kan välja för placeringsalternativ. Vidare använde vi ettmaktperspektiv för att analysera relationen mellan socialarbetaren och barnet ochdess föräldrar. I studien fann vi att variationen av placeringsalternativ påverkasmycket av den lokala organisationsstrukturen där socialsekreteraren arbetar. Vi sågockså att socialsekreterare har stor nytta av sin professionella intuition i den akutasituation som ett omedelbart omhändertagande innebär. I studien diskuterar vi hursocialsekreterare kan använda reflektion som ett verktyg för att utveckla dennaintuition. Vi föreslår mer forskning om de barnen som är placerade på Hem för vårdoch boende och vilken effekt den vistelsen har på barnens utveckling både på kortoch lång sikt.

Författare

Sandra Ekeving Jenny Bagger

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för socialt arbete

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..