Sök:

Man har väl sunt förnuft

En kvalitativ studie om olydnad, balansen mellan kontroll och förtroende och värderingarnas betydelse i en arbetspolicy.


I denna uppsats har jag valt att undersöka hur ledningen i en kommunal verksamhet arbetar med arbetspolicyn. Jag har även undersökt vad som definierades som organisatorisk olydnad och hur det hanterades i balansförhållandet mellan kontroll och förtroende. Jag har försökt fånga ledningens och anställdas upplevelser kring arbetspolicyn, kontroll och förtroendeförhållandet.Intervjuerna med de två cheferna och medarbetarna genomfördes på deras respektive arbetsplats, dels av praktiska skäl och dels för att intervjuerna var arbetsrelaterade. Jag använde mig av en intervjumall som bestod av tolv öppna frågor. Nästan alla åtta intervjuerna tog mellan 40-60 minuter, en intervju tog endast 30 minuter. Utöver detta genomförde jag även två gruppdiskussioner med två arbetsgrupper inom samma förvaltning som pågick mellan 30-40 minuter.De resultat jag har fått fram är att det handlar om en balans mellan förtroende och kontroll. Om ledningen ger för mycket förtroende, kan det missbrukas. Det fanns inte heller någon större upplevelse av kontroll och olydnaden var ibland inte definierad om den inte påverkade slutresultatet i arbetet.

Författare

Helena Nordkvist

Lärosäte och institution

Luleå/Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..