Sök:

?Mamma var mycket, mycket arg och jag var mycket rädd för henne? EN STUDIE OM KVINNOR SOM UTSATTS FÖR HEDERSRELATERAT VÅLD OCH SOM BOTT PÅ SKYDDAT BOENDE


Studiens syfte var att undersöka hur de kvinnor som utsatts för hedersrelaterat våld känner sig efter att ha bott på ett skyddat boende och nu har kommit ut i samhället. Hur mår de och hur ser deras vardag ut? Metoden som användes var kvalitativ och det empiriska materialet inhämtades genom halvstrukturerade intervjuer. I studien deltog fyra kvinnor. Resultatet analyseras med hjälp av teorierna KASAM och Exitteorin samt relevant kunskap och tidigare forskning. Resultatet visar att kvinnorna trivdes på boendet och kände sig trygga där. De fick stöd och hjälp för att komma ut i samhället igen. Deras psykiska hälsa är starkt relaterad till deras kontakt med familjen, det vill säga en fortsatt nära kontakt med familjen ger bättre psykisk hälsa. Resultatet visar att samtliga kvinnor hamnat på boendet på grund av att de dragit skam över familjen då de gjort egna individuella val.

Författare

Violetta Anic

Lärosäte och institution

Malmö högskola/Hälsa och samhälle

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..