Sök:

Måltidsdrycker

Mat och dryck i detaljhandeln


Det finns många studier som visar att elevers konsumtion av frukt och grönsaker inte når de av Svenska Livsmedelsverket rekommenderade 500 gram/ dag.?Studier visar att inte heller elever i övriga delar av världen kommer upp i denna rekommendation trots att den rekommendationen WHO har är 400 gram som många länder säger sig använda. Man tror att ett lågt intag av frukt och grönt kan påverka en ökad risk för övervikt och fetma.Det pågår flera olika projekt i världen , många av dessa projekt har som mål att öka konsumtion av frukt och grönt. Skolan har en unik möjlighet att påverka barn och ungdomars framtida kostintag. Sverige har gratis skollunch och många kommuner har även gratis frukt till eleverna ofta främst åk 1-5.Meningen med denna studie var att ta reda på om barn och ungdomar förändrar sitt intag av frukt och grönt under högstadietiden. Samt om de når upp till rekommendationerna för frukt och grönsaker. Även när de intog frukt och grönt. Jag ville även se om de kände igen några vanliga frukter och grönsaker. Den metod jag använt mig av är enkätundersökning.Studien genomfördes i 4 klasser åk 6 och åk 9. Samanlagt deltog 79 stycken ungdomar i en Västernorrländsk kommun i den studien.?Undersökningen visade att 78 % inte kom upp till den av livsmedelsverket rekommenderade mängd 500g, frukt, bär, grönsaker och rotsaker per dag. Resultatet visar även att intaget av frukt och grönsaker inte minskar nämnvärt från årskurs 6 till årskurs 9 för både pojkar och flickor. Innan eleverna börjar i årskurs sex har de haft pedagogisk personal med sig till bespisningen samt att de fått frukt varje dag på skolan.

Författare

Anna Edström Samuel Löfgren

Lärosäte och institution

Örebro universitet/Restaurang- och hotellhögskolan

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..