Sök:

Malnutrition hos äldre

Hur sjuksköterskan i sin yrkesroll kan identifiera malnutrition hos äldre

Äldre människor är mer utsatta för nutritionsbrist än yngre och har en högre risk för att utveckla undernäring. Undernäring är fortfarande mycket underskattat, vilket kan innebära att vårdpersonal inte inser, hur allvarligt näringsmässiga problem kunde bli. Syftet var att beskriva hur sjuksköterskan i sin yrkesroll kan identifiera malnutrition hos äldre människor, samt beskriva vilka attityder sjuksköterskor har till malnutrition. Metod: för att uppnå syftet med studien gjordes en litteraturöversikt. Sökningar gjordes via databaserna PubMed och CINAHL där 15 artiklar, både kvalitativa och kvantitativa, sammanställdes och analyserades utifrån en manifest innehållsanalys. Resultatet visade att sjuksköterskan borde ha ökad kunskap och medvetenhet om nutritionsfrågor för att underlätta bedömning av patientens nutritionsstatus. Viktiga faktorer i sjuksköterskans roll var att inhämta kunskap om patienten och vara medveten om matsituationen. Vidare framgår det att sjuksköterskor använde sig av hjälpmedel för bestämning av nutritionsstatus. De vanligaste hjälpmedlen var BMI, SGA, MNA och NUFFE. Sjuksköterskor hade både negativa och positiva inställningar till nutritionsbedömning. Slutsats: Mer kunskap behövs bland sjuksköterskor angående nutritions problematik hos äldre människor. Det skulle vara intressant med ytterligare forskning, om hur utbildning inom nutrition, skulle påverka förekomsten av malnutrition bland äldre patienter . Detta kan i sin tur leda till förbättrad omvårdnad, för patienter med dåligt näringsintag

Författare

Valmira Nura Yana Gureva

Lärosäte och institution

Mittuniversitetet/Institutionen för hälsovetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..