Sök:

Logotypens påverkan

Hur bidrar flitigt exponerade logotyper till uppfattningen om företaget,när förväntningarna och kraven är höga ? ur ett konsumentperspektiv


Syfte: Vi människor möts dagligen av hundratals olika logotyper och skapar oss en uppfattning kring dessa. Tidigare forskning har visat att konsumenters förväntningar på företaget ökar efter hur stora affärer det handlar om. Tidigare forskningen har inriktat sig på hur konsumenter uppfattar logotyper i flertalet olika studier, utifrån t.ex. estetisk utformning, identifiering och om konsumenten känner lojalitet till företaget.? Syftet med denna uppsats är att analysera hur konsumenters uppfattning om företaget påverkas av en logotyp, på en marknad där dessa exponeras flitigt och en affär har stora ekonomiska konsekvenser. Metod: Studien har genomförts med experimentella studier, med en kontrollgrupp och två experimentgrupper. Studien har använt sig av forskningsfrågor som har sin bakgrund i tidigare forskning. Respondenterna i respektive grupp har fått ta del av ett fastighetsmäklarföretags riktiga logotyp, endast företagets symbol och företagsnamnet i svart text. Det insamlades 360 respondentsvar, 120 stycken i respektive grupp. Resultat & slutsats: Studien har resulterat i att se hur konsumenterna uppfattar en logotyp inom ett fastighetsmäklarföretag och mer specifikt att: ? Avsaknaden av en symbol i logotypen minskar konsumenternas medvetenhet om företaget? Exponering av företagets riktiga logotyp ökar känslan av lojalitet till företaget mer än endast företagsnamnet ? En estetiskt och personligt tilltalande logotyp påverkar konsumentens köpvilja och känsla av lojalitet till företaget positivt ? Konsumenternas uppfattning är att logotyper som innefattar både symbol och företagsnamn är mer estetiskt tilltalande än logotyper med endast symbol eller företagsnamn i svart text. En estetsikt tilltalande logotyp påverkar samtidigt känslan av lojalitet till företaget positivt Förslag till fortsatt forskning: Vi rekommenderar framtida studier att göra en liknande undersökning men försöka få fler respondenter att genomföra undersökningen för att studien ska kunna generaliseras på populationen, som i denna studie var den svenska befolkningen som är 18 år och äldre. Det kan även vara av intresse att undersöka logotypens påverkan med företag som använder sig av co-branding Uppsatsens bidrag: Studien har bidragit med en ökad förståelse för hur logotyper påverkar konsumenter på en marknad där dessa exponeras flitigt och affärerna har stora ekonomiska konsekvenser. Vi kan med denna studie visa att trots höga krav och förväntningar, kan ett visuellt element som en logotyp påverka konsumentens uppfattning av företaget.

Författare

Emil Larsson Carl Sundell

Lärosäte och institution

Högskolan i Gävle/Avdelningen för ekonomi

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..