Sök:

Livsmedelsproducerande djur

en källa för antibiotikaresistens?


Antibiotikaresistens är idag ett viktigt globalt folkhälsoproblem. Ifall vi förlorar antibiotika som skydd mot bakteriella infektioner kommer det att påverka både samhälle och individ i form av ökade samhällskostnader och för individen en ökad morbiditet och mortalitet. Den viktigaste orsaken till uppkomst och spridning av resistens är användning, däribland felaktig användning, av antibiotika vilket selekterar för resistensutveckling. En annan faktor som bidrar till en ökad resistensutveckling är att samma typer av antibiotika används inom flera sektorer: inom human- och veterinärmedicin såväl som inom djuruppfödning och jordbruk. Resistens inom en sektor kan spridas vidare till en annan, till exempel kan resistenta bakterier spridas från djur till människa genom direkt eller indirekt kontakt. En spridning via livsmedelkedjan är också möjligt. Livsmedelsproducerande djur kan förvärva resistenta bakterier vid antibiotikabehandling och dessa bakterier kan kontaminera köttet vid slakt och på så sätt nå den mänskliga konsumenten. ?Extended spectrum betalactamases? (ESBL) är en mekanism som medför resistens till tredje generationens cefalosporiner. Tredje och fjärde generationens cefalosporiner klassas tillsammans med kinoloner och makrolider som de mest betydelsefulla antimikrobiella medlen för humanhälsan. ESBL är ett ökande problem både i Sverige och utomlands, inom såväl human- som animaliesektorn, och samma typ av ESBL har påvisats hos både människa och djur. De ESBL producerande bakterierna visar sig dessutom ofta vara multiresistenta. En förlust av tredje generationens cefalosporiner innebär att väldigt få antibiotika finns kvar att tillgå för behandling. En viktig fråga är ifall det är rimligt att använda antibiotika som är mycket viktiga för humanhälsan för behandling av djur.

Författare

Angelica Jonasson

Lärosäte och institution

SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..