Sök:

Livsmedelsproducenternas uppfattning om livsmedelstillsynen i Håbo kommun


Idag bedriver alla kommuner i Sverige kontroll av livsmedel för att skydda konsumenter från att bli sjuka av mat. Livsmedelskontrollen genomförs av en livsmedelsinspektör som har lagen som stöd. Många verksamhetsutövare vill inte sätta sig emot myndigheten och det kan då bli svårt för kommunerna att veta hur de blir uppfattade under inspektionen. Syftet med den här studien var att öka förståelsen och förbättra kommunikationen mellan livsmedelsinspektör och verksamhetsutövare. Fjorton verksamhetsutövare som bedriver verksamhet i riskklass 5B intervjuades om hur de upplever livsmedelskontrollen i Håbo kommun. Intervjuerna tog mellan 15 och 50 minuter. Resultatet av studien visar att de flesta verksamhetsutövarna är nöjda med livsmedelskontrollen i Håbo kommun. Majoriteten av deltagarna hade både haft positiva och negativa erfarenheter av kontrollen. Kommunikationen mellan inspektören och verksamhetsutövarna fungerade bra men däremot var det många verksamhetsutövare som inte alltid förstod vad inspektören menade under besöket eller på kontrollrapporten. De flesta verksamhetsutövarna tyckte att det kändes jobbigt att få anmärkningar under kontrollbesöket men många tyckte också att det är bra att felen rättas till.

Författare

Ann-Sofie Gimdalen

Lärosäte och institution

SLU/Dept. of Microbiology

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..