Sök:

Lika men ändå olika.Olika men ändå lika.

En kvalitativ studie om projektutbildning, arbete och delaktighet i samhälletbland personer med intellektuell funktionsnedsättning.


Denna studie handlar om arbete och delaktighet i samhället för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Studien tar sin utgångspunkt i ett utbildningsprojekt i Sverige. Projektet hade som syfte att integrera unga personer med intellektuell funktionsnedsättning in på arbetsmarknaden genom praktik. Med en kvalitativ intervjumetod, gruppintervjuer, har elva deltagare från projektet intervjuats för att höra deras tankar och reflektioner kring arbete och delaktighet i samhället. Utifrån en innehållsanalys och med teorier om sociala identiteter, normalt eller avvikande samt normaliseringsprincipen har deltagarnas berättelser analyserats. Det har skapat funderingar kring innebörden av inkludering och utbildning tillsammans med begrepp som ?sär? och vad ett ?riktig jobb? är. Sammantaget förtydligar denna studie att fördomar, attityder och föreställningar som människor har om varandra skapar begränsningar för individen när det gäller att inkluderas in i samhället. Denna studie, med personer med intellektuell funktionsnedsättning, är bara ett exempel av många som visar på vikten av att finna vägar att bredda samhällets normer. 

Författare

Wilma Hemgren

Lärosäte och institution

Umeå universitet/Sociologiska institutionen

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..