Sök:

Larver som kvalitativt proteinfodermedel i svensk fjäderfäproduktion


Efterfrågan på kycklingkött ökar i världen och det leder till en ökad produktion. Sojamjöl som är det vanligaste proteinfodermedlet till bland annat fjäderfä har blivit dyrare de senaste åren och även ifrågasatts ur ett miljöperspektiv på grund av regnskogsavverkningen i Amazonas. Alternativa proteinfodermedel efterfrågas därför. Denna litteraturstudie har samlat publicerade artiklar om larver som ett alternativt högvärdigt proteinfodermedel. Husflugans larver har i torkad form en proteinhalt på 50-60 % och bättre aminosyrasammansättning än sojamjöl. Även soldatflugan och silkesmasken har berörts men då de inte finns naturligt i Sverige är husflugan mer aktuell. Den kan födas upp på gödsel från enkelmagade djur eller organiskt avfall med gott resultat. Olika försök har givit varierande resultat men forskarna är överens om att den kan ha en god potential. Då forskningen huvudsakligen ägde rum på 70-talet och fjäderfägenotyperna har utvecklats mycket sen dess behöver dock nya försök genomföras på såväl slaktkyckling som värphöns. Fluglarver kan ha en god potential som kvalitativt proteinfodermedel i den svenska fjäderfäproduktionen men ytterligare forskning i området är således nödvändig.

Författare

Daniel Kvist

Lärosäte och institution

SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..