Sök:

Kunskaper om kostvanor samt hur dessa tillämpas hos ungdomar i särskolan


Ohälsosamma matvanor ökar risken för övervikt och fetma vilket medför ökad risk att drabbas av sjukdomar som cancer, diabetes samt hjärt- och kärl. År 2010 var 20 procent av 16-29 åringarna i Sverige överviktiga samt 7 procent feta. Prevalensen av övervikt och fetma är högre bland funktionsnedsatta än bland de utan funktionsnedsättning.Syftet med studien är att undersöka uppfattningar om kostvanor hos ungdomar på en särskola samt hur de praktiskt tillämpar dem. För att besvara syftet valdes en kvalitativ metod i form av enskilda intervjuer.Kunskaper om kost får intervjupersonerna framförallt från vuxna i sin närhet. Dessa är lärare, tränare, föräldrar eller expertråd. Önskad undervisningsform för att lära sig mer om kost var praktiskt orienterad kurs, föreläsning tillsammans med självstudier, extern kompetent person samt provsmakning. Vikten av regelbundna matvanor samt uppfattningen att ha kunskap om vad som är hälsosam respektive ohälsosam kost samt att kosthållningen kan medföra positiva och negativa konsekvenser finns hos intervjupersonerna. Kostvanorna varierar mellan intervjupersonerna, både vad gäller regelbundenhet samt vad som konsumeras.Slutsatserna är att främsta kunskapskällan för funktionsnedsatta ungdomar är vuxna i deras närhet. Att de har kunskaper om att kostvanor medför konsekvenser. Samt att kostvanorna varierar och att kunskapen de har, inte alltid tillämpas.

Författare

Johanna Leufstadius

Lärosäte och institution

Mälardalens högskola/Akademin för hälsa, vård och välfärd

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..