Sök:

Kosttillskott i träningssyfte

En enkätstudie om gymmedlemmars användande av, samt attityder till kosttillskott.

Bakgrund Det finns olika anledningar till intag av kosttillskott, till exempel tas det för att förbättra sin prestation. Försäljningen och intaget av kosttillskott har ökat stadigt de senaste åren. Märkningen är bristfällig, vilket kan leda till att användaren kan få i sig oönskade ämnen.Syfte Studiens syfte var att undersöka användandet av kosttillskott hos gymmedlemmar, deras attityder till kosttillskott, medvetenhet om innehållsförteckning, samt att se om det fanns skillnad i användandet av kosttillskott med avseende på kön, ålder, utbildningsnivå, träningsfrekvens och träningsform.Metod En enkät utformades i Google Documents som lades ut och delades på Facebook, hösten 2014. Totalt besvarades 164 enkäter och analysen gjordes i SPSS Statistics version 21.0. Chitvåtest användes för att testa signifikansnivån.Resultat Drygt hälften (57 %) av tillfrågade respondenter använde kosttillskott i träningssyfte, varav männen i signifikant större utsträckning än kvinnorna intog kosttillskott. Protein var det vanligaste kosttillskottet, följt av vitaminer för män och kreatin för kvinnor. Styrketräning var den träningsform där intaget av kosttillskott var högst, och kosttillskott intogs mer om fler träningstillfällen i veckan fanns. Andelen som intog kosttillskott hos yngre var 61 %, och andelen högutbildade som tog kosttillskott var 58 %. Största anledningen till intag av kosttillskott för både män och kvinnor är att de ser förändring på kroppen. Både män och kvinnor anser det vara viktigt att veta vad kosttillskott innehåller.Slutsats Män intar kosttillskott i större utsträckning än vad kvinnor gör. Kosttillskott intas i huvudsak av kroppsrelaterade anledningar, såsom bättre prestation. Studien visade även att ju fler gånger i veckan man tränar, desto större är intaget av tillskott. Det finns få svenska studier om kosttillskott i träningssyfte, området behöver undersökas mer för att kunna sprida information.

Författare

Sandra Svedberg Anna Lindberg Jansson

Lärosäte och institution

Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..