Sök:

Kostråd vid strålbehandling mot livmoderhalscancer. Patienters och personals upplevelser av kostråds effekter


Vid livmoderhalscancer och cancer i livmoderkroppen sker behandling genom kirurgi ochstrålbehandling. Vanligt förekommande symtom vid strålbehandling mot dessa cancerformer ärdiarré. I litteraturen är det svårt att finna stöd för att en viss nutritionsintervention är bättre änen annan och användbar i symtomlindrande syfte. Syftet var att undersöka vilka kostråd engrupp patienter med cervixcancer eller corpuscancer uppgett att de fått av läkare ochsjuksköterskor i samband med strålbehandlingsstart samt hur patienterna själva respektivepersonalen uppfattade nutritionsbehandlingens effekter. Metoden som har använts är enkät tillpersonal, läkare och sjuksköterskor, samt till patienter som besöker dietist under pågåendestrålbehandling. Mer än hälften av personalen som besvarade enkäten anser att det ofta elleralltid är ett alternativ att ge kostråd i symtomlindrande syfte och tre fjärdedelar ger ofta elleralltid kostråd. De vanligaste kostråden som ges av personalen kan delas in i kategorier rörandeolika nutritionsområden eller livsmedelsområden. Det vanligaste kostrådet rör fibrer i maten.Det näst vanligaste rådet rör bakterier och bakterieprodukter av typen Proviva och Dofilus.Tyngdpunkten i de råd patienterna upplevt att de fått låg på fiberområdet såsom baljväxter,grovt bröd och till en del frukt och grönsaker. Den upplevda effekten av kostråden är inte tydligdå behandlingen i sig påverkar men många anser att de förändringar de gjort i kosten påverkatdem i viss mån. Intaget av vissa livsmedel avstås från i syfte att symtomlindra men ersätts intevilket kan resultera i negativ energibalans. Alltså bör läkare, sjuksköterskor och andra som gerkostråd hållas uppdaterade om vilken evidens som finns. I professionell nutritionsbehandlingingår det att förse patienten med redskap för att uppnå energi- och näringsbalans.

Författare

Ella Veidemann

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..