Sök:

Kontextbeskrivningar eller komplexa och angelägna situationer - en studie i samtida beskrivningar av landskapsarkitektens kontext


Landskaparkitekturen kan beskrivas som ett brett och tvärvetenskapligt område. Det går dock ändå att tala om specifika landskapsarkitektoniska förhållningssätt, något som formuleras inom utbildningarna, olika debattforum, genom facklitteratur, facktidskrifter och genom praktiken självt. Någonstans börjar och slutar landskapsarkitektonisk kunskap. Någonstans börjar och slutar det landskapsarkitektoniska fältet. Hur beskrivs då landskapsarkitektens kontext i ett urval samtida arkitekturperiodika? I denna uppsats har ett antal artiklar publicerade mellan 2008 och 2011 analyserats. Beskrivningarna av landskapsarkitektens kontext i artiklarna har sedan fördjupats och breddats med hjälp av fyra teoretiska perspektiv. Analysen resulterar i en mångfald olika beskrivningar, där landskapsarkitekturens gränser och nödvändiga gränsöverskridande framträder. Här visas hur landskapsarkitekturen förhåller sig till andra discipliner och till omvärlden samtidigt som både omvärld och andra kunskapsområden gör avtryck i landskapsarkitekturen. Kontextbeskrivningarna fördjupar förståelsen för det samtida landskapsarkitekturfältets problem och begrepp samt etiska, estetiska och politiska föresatser. Resultatet redovisar en ömsesidig dynamik mellan globala skeenden, en förändrad världsbild och den enskilda disciplinen, en dynamik som i sin tur genererar metoder vilka tillåter prioriteringar och avgränsningar. Själva behovet av att ifrågasätta och påverka den egna kontexten framträder som en drivande kraft genom uppsatsen, och resultatet av detta ifrågasättande öppnar för en fortsatt diskussion om vad som är landskapsarkitekturens angelägenhet i varje nytt projekt och hur framtida uppgifter skulle kunna utformas.

Författare

Anna Valman

Lärosäte och institution

SLU/Landscape Architecture (until 121231)

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..