Sök:

Konsekvenser av HR-ansvarets förskjutning ? En studie om samarbetet mellan HR-funktionen, linjechefer och projektledare vid personalarbetets utförande i den projektbaserade organisationen


I projektbaserade organisationer ställs HR-arbetet inför särskilda utmaningar i och med att medarbetaransvaret vanligtvis delas mellan HR-funktionen, linjechefer och projektledare. HR-funktionen har generellt sett utvecklats mot att bli allt mer strategiskt inriktad i flertalet organisationer och det operativa personalarbetet har istället förts över till linjecheferna. I många projektintensiva organisationer har det vidare skett en informell förskjutning av personalansvar från linjechefer till projektledare. Förskjutningen av HR-ansvar i projektorienterade företag har ett begränsat utrymme inom forskningen och därför är syftetmed studien att bidra till forskningsområdet genom att undersöka hur samarbetet mellan HR- funktionen, linjechefer och projektledare påverkas av decentraliseringen av HR-ansvar. Syftet är även att undersöka hur samarbetets struktur påverkar det slutliga personalarbetet i projektgruppen och utifrån det bidra med generella rekommendationer för en lyckad ansvarsförskjutning av HR-arbetet.Studien är genomförd med en kvalitativ ansats och bygger på sex semistrukturerade intervjuer med personer från HR-funktionen, linjechefer och projektledare på Volvo Group Trucks Technology. För att öka förståelsen för olika möjligheter och utmaningar i samarbetet mellan HR-funktionen, linjechefer och projektledare presenteras teorier och tidigare forskning som bland annat beskriver de tre aktörernas enskilda arbetsroller och perspektiv.Studien visar att linjecheferna utför det mesta av HR-arbetet och att det inte har skett någon ytterligare förskjutning av HR-ansvar till projektledarna. På grund av linjechefernas generalistroll och obegränsade arbetsområden finns det en risk att HR-arbetet nedprioriteras till följd av tidsbrist och konkurrens med andra arbetsuppgifter hos linjecheferna. Ett annat resultat av studien är att HR-funktionen har förskjutit HR-ansvar utan att följa upp hur decentraliseringen fungerar i praktiken, vilket delvis har skapat ett förväntningsgap om hur personalansvaret är fördelat mellan de tre aktörerna. För en lyckad ansvarsförskjutning av HR-arbetet bör HR-funktionen anpassas tydligare till den projektbaserade strukturen och ansvara för att initiera och följa upp en ytterligare ansvarsförskjutning av HR-arbete från linjechefer till projektledare. HR-funktionen bör medvetandegöra linjecheferna hur de kan involvera projektledarna i personalarbetet och på så sätt uppmuntra ett samarbete mellan de två aktörerna. HR-funktionen bör även säkerställa att både linjechefer och projektledare har tillräckliga förutsättningar för att kunna utföra det förskjutna HR-ansvaret.

Författare

Elin Bontell

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet / / Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..