Kommuners möjlighet att ställa krav på kvalité vid offentlig upphandling av kött
en intervju av kommuner samt litteraturstudie i ämnet
Det har genom den så kallade Sigtunadomen fastslagits att det finns möjlighet för
kommuner att ställa krav på djurskydd vid offentlig upphandling. Den offentliga sektorn
är en mycket attraktiv marknad för den svenska produktionen av kött och krav på ett
bättre djurskydd skulle ge det svenska köttet en möjlighet att konkurrera med importerat
kött. Mitt mål med arbetet var att få fram ett underlag som kommuner kan använda sig
av för att få möjlighet att ställa krav på kvalité vid offentlig upphandling av kött.
Jag har genom en intervju med utvalda kommuner, som redan jobbar med dessa frågor,
fått fram ett underlag för en litteraturstudie i ämnet. I litteraturstudien har jag fördjupat
mig i vad som krävs för att kunna ställa krav på en högre kvalité vid offentlig
upphandling av kött. Jag har tagit upp lagen om offentlig upphandling, vilka skall- krav
som kan ställas på djurskydd i upphandlingen samt en jämförelse mellan EU:s direktiv
för lägsta djurskyddskrav vid svinhållning och Sveriges djurskyddskrav vid
svinuppfödning.
Jag kom fram till att det finns möjlighet för kommuner att ställa krav på kvalité vid
offentlig upphandling av kött och att det finns kommuner som redan arbetar med frågan.
De intervjuade kommunerna har en andel svenskt kött som ligger mellan 54 ? 82 % och
jag kan därmed konstatera att genom att ställa krav på djurskydd så ökar det svenska
köttets konkurrensförmåga.