Sök:

Kapitalstruktur

vilka faktorer påverkar valet av kapitalstrukturen? En kvantitativ studie av företag i branschen för metallvarutillverkning inom Norrbottens län


Företag kan finansiera sina investeringar med antingen eget kapital eller skulder och kapitalstrukturen beskriver hur denna mix ser ut. Det finns ett flertal teorier som säger att företags val av finansiering kan ha en betydelse för företaget. Det finns dock ingen teori eller empirisk forskning som kommit fram till en allsidig förklaring till vilka faktorer som påverkar valet av kapitalstrukturen. Syftet med denna uppsats är att genom en kvantitativ undersökning ta reda på vilka faktorer som påverkar valet av kapitalstruktur. Studien genomfördes på företag i branschen för metallvarutillverkning inom Norrbottenslän genom telefonenkäter och räkenskapsanalys. De huvudsakliga resultat vi kommit fram till i denna undersökning är att ägarkontroll är en betydande faktor för de undersökta företagens val av finansieringsform. Vi har även kommit fram till att de skattemässiga aspekterna inte har någon betydelse för företagens val av finansieringsform. De regressionsanalyser vi utfört visade att förändringen i kapitalstrukturen varken kunde förklaras av tillväxt eller lönsamhet.

Författare

Anna Landgren Sanna Rönnberg

Lärosäte och institution

Luleå/Industriell ekonomi och samhällsvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..