Sök:

Kan en utökning av befintlig antikroppspanel underlätta för att skilja Klassiskt Hodgkinlymfom från svårklassificerade varianter av Diffust storcelligt B-cellslymfom?

På sjukhusens avdelningar för klinisk patologi har man ibland problem med att skilja Klassiskt Hodgkinlymfom från Diffust storcelligt B-cells lymfom. I Klassiskt Hodgkinlymfom finns speciella tumörceller, Reed-Sternbergceller. Problemet är att de kan förväxlas med de stora B-lymfocyter som finns i Diffust storcelligt B-cells lymfom. Syftet med studien var att undersöka om en utökning av befintlig antikroppspanel med antikropparna riktade mot BCL-6, BOB-1, CD 15 och Fascin kan göra det lättare att skilja Klassiskt Hodgkinlymfom från svårklassificerade varianter av Diffust storcelligt B-cells lymfom. I studien användes sparad vävnad från tio kända lymfomfall; fem Klassiska Hodgkinlymfom och fem Diffusa storcelliga B-cells lymfom. Immunopanelen bestod av fem tidigare använda antikroppar riktade mot CD 3, CD 20, CD 30, CD 45 och CD 79 ? och fyra nya antikroppar riktade emot BCL-6, BOB-1, CD 15 och Fascin. Vävnadscellerna färgades i ett instrument för immunohistokemiska färgningar från Ventana, Roche. Alla Klassiska Hodgkinlymfom var negativa för CD 45, CD 3 och BOB-1. Ett fall var positivt för BCL-6. CD 79 ? var svagt positivt i två av fem fall. CD 20 var positiv i tre fall av fem. CD 15, CD 30 och Fascin var samtliga positiva. Alla Diffusa storcelliga B-cellslymfom var negativa för CD 3 och CD 15 och samtliga fall var positiva för CD 20, CD 45, CD 79 ?, och BCL-6. CD 30, Fascin och BOB-1 uppvisade positivitet i två fall. Slutsatsen blir att Fascin och BCL-6 kommer att införas i rutinpanel. BOB-1 och CD 15 måste optimeras innan de kan införas i rutinen.

Författare

Ing-Marie Johansson

Lärosäte och institution

Linnéuniversitetet/Institutionen för naturvetenskap, NV

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..