Sök:

"Jag hämtar dem hemma..."

- En studie om hur lärare upplever och arbetar med att motivera elever inom idrott och hälsa under grundskolans senare år


I takt med samhällets utveckling och människans alltmer stillasittande vardag har motivation visat sig ha stor betydelse för huruvida människan engagerar sig inom fysisk aktivitet eller inte. Denna studies syfte har varit att undersöka idrottslärares syn och uppfattning gällande motivation och dess betydelse. De frågeställningar studien utgått från är följande:- Hur definierar idrottslärare förmågan att kunna motivera?- Vilka egenskaper anser idrottslärare är viktiga för att kunna motivera?- Vilka metoder/verktyg använder sig idrottslärare av i arbetet med att motivera elever till fysisk aktivitet?Studien har utförts genom en kvalitativ ansats där metoden var halvstrukturerade intervjuer. Respondenterna består av fyra idrottslärare verksamma inom grundskolans senare år. Lärarna arbetar i Uppsala med omnejd och har varierande erfarenhet med minst två år inom yrket.Resultatet visar att lärarna har svårt att definiera begreppet motivation. Däremot kan samtliga lärare förklara förmågan att kunna motivera. Gällande egenskaper upplevs förmåga att kommunicera, att vara en förebild/bra ledare, kunna avdramatisera, skapa relationer och miljön som viktiga kvaliteter i motivationsarbetet. Som verktyg i arbetet att motivera eleverna till fysisk aktivitet nämns individanpassning, kommunikation samt valmöjligheter.

Författare

Lii Lehtinen

Lärosäte och institution

Uppsala universitet/Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå". Självständigt arbete (examensarbete) om 30 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på avancerad nivå.

Läs mer..