Sök:

?Jag behövs på flera ställen samtidigt? Sjuksköterskors upplevelser av etisk stress vid vård av patienter i livets slutskede på en geriatrisk vårdavdelning

En kvalitativ studie


Bakgrund: Etisk stress innebär att uppleva stress som är relaterad till etiska utmaningar. Inom geriatrisk vård finns även patienter som vårdas i livets slutskede i behov av palliativ vård. Palliativ vård är ett begrepp som präglas av en helhetssyn på människan. Sjuksköterskorna i den geriatriska vården möter etiska utmaningar, då de bör ta hänsyn till ett helhetssyn samtidigt som det finns varierande typ av patienter och varierande uppgifter som alla kräver sjuksköterskans närvaro, vilket kan leda till upplevelser av etisk stress.Syfte: Syftet med studien var att beskriva sjuksköterskors upplevelser av etisk stress vid vård av patienter i livets slutskede på en geriatrisk vårdavdelning.Metod: En kvalitativ metod har använts. Data samlades in genom enskilda intervjuer med nio sjuksköterskor verksamma på en geriatrisk vårdavdelning. Intervjuerna har sedan analyserats utifrån en kvalitativ innehållsanalys.Resultat: Fyra kategorier bildades som beskriver upplevelsen av etisk stress. Dessa kategorier är: känslor av otillräcklighet och misslyckande, känslor av maktlöshet och frustration, bristande kunskap och erfarenhet, bristande samsyn mellan vårdpersonal och närstående.Diskussion: Resultatet överensstämmer med tidigare forskning om etisk stress. God kommunikation förbättrar samarbetet mellan olika personalkategorier, vilket leder till god vård och ökad vårdkvalitet. Vidare diskuteras sjusköterskornas begränsade handlingsutrymme, behov av att träna förmåga till att se realistiskt på vad hon/jan har för ansvar och betydelsen av utbildning och erfarenhet av palliativ vård.

Författare

Ebru Ayranci

Lärosäte och institution

Ersta Sköndal högskola/Institutionen för vårdvetenskap

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..