Sök:

Interventioner med informations- och kommunikationsteknologiska hjälpmedel samt effekten av interventionerna för barn, ungdomar och unga vuxna 7-20 år

En litteraturöversikt


Syftet med litteraturöversikten är att beskriva interventioner med informations- och kommunikationsteknologiska hjälpmedel samt effekten av interventionerna för barn, ungdomar och unga vuxna 7-20 år. Insamling av data genomfördes genom en systematisk sökning i databaserna AMED, Chinal, PubMed och PSYKinfo via Luleå universitetsbibliotek med förbestämda sökord. Även en manuell sökning i referenslistorna genomfördes. Tio kvantitativa artiklar inkluderades i studien och bedömdes utifrån bevisvärde och kvalitetsgranskning. Inga av artiklarna var gjorda i Sverige. Artiklarna analyserades sedan utifrån skillnader och likheter. Utifrån analysen framkom tre rubriceringar: Interventioner för att möjliggöra aktiviteter i vardagen, Interventioner i skolarbetet samt Studiernas bevisvärde och interventionernas effekt. IKT hjälpmedel användes antingen direkt i aktivitet eller som förberedelse för en aktivitet i vardagen eller i skolarbetet. Åldern på huvuddelen av deltagarna var 15-20 år, vanligast förekommande diagnoserna var olika utvecklingsstörningar, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, dyslexi samt inlärningssvårigheter. Fyra av artiklarna beskriver arbetsterapeutiska interventioner med IKT hjälpmedel. Litteraturstudiens resultat går inte att generalisera, resultat ger en indikation på ett behov av fortsatt forskning inom området för att möjliggöra aktiviteter i vardagen och i skolarbetet.

Författare

Sara Björkman

Lärosäte och institution

Luleå/Institutionen för hälsovetenskap

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..