Sök:

Intensivvårdssjuksköterskors erfarenheter av närståendes delaktighet i omvårdnaden till patienter på en intensivvårdsavdelning


Fokus inom intensivvården har alltid legat på den svårt sjuke personen, men på senare tid har vårdpersonalen börjat se närstående som en integrerad del av omvårdnaden av den sjuke. Närstående har en stor betydelse i omvårdnadsarbetet kring patienten. Syftet med detta examensarbete var att beskriva intensivvårdssjuksköterskors erfarenheter av närståendes delaktighet i omvårdnaden till patienter på en intensivvårdsavdelning. I denna studie deltog åtta intensivvårdsjuksköterskor som intervjuades med semistrukturerade intervjuer. Kvalitativ innehållsanalys användes för att analysera innehållet i texten. Analysen resulterade i två huvudkategorier: Att se betydelsen av närstående delaktighet, Att närstående delaktighet inte alltid känns rätt och sex underkategorier: Att närstående deltar i omvårdnaden av den sjuke, Att miljön påverkar närståendes delaktighet, Att hjälpa och stödja närstående att komma närmare, Att ta hänsyn till patienten, Att påverkas av närståendes delaktighet, Att tidsbrist i arbetet begränsar närståendes delaktighet. Resultatet visade att närståendes delaktighet är en stor resurs för både patienter och intensivvårdssjuksköterskor.Denna studie kan bidra med en ökad kunskap för intensivvårdssjuksköterskor så att de kan känna sig mer förberedda inför mötet med närstående. Att hjälpa och stödja närståendes delaktighet utifrån deras behov genom att vara tillgänglig för dem. Intensivvårdssjuksköterskan måste samtidigt finna en balans i närståendes delaktighet genom att ta hänsyn till hur patienten vill ha de och värna om dennes integritet.

Författare

Birgitta Engström Andreas Uusitalo

Lärosäte och institution

Luleå/Hälsovetenskap

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..