Sök:

Impulshandel av livsmedel på Internet med hjälp av senarelagda beställningsstopp

En fallstudie av ICA- Rottne


SammanfattningBakgrund: E- handeln av livsmedel visar på en ökande trend och svenskhandels rapport från 2012 visade en ökning på 40 % 2011. Detta medför nya affärsmöjligheter för livsmedelshandlarna och en av butikerna som implementerat e- handel är ICA- Rottne.Tidigare studier visar att kunderna efterfrågar korta leveranstider vilket kan vara svårt att möta. ICA- Rottne styr i nuläget sina leveranstider utifrån givna beställningsstopp och leveransintervaller. Syfte: Syftet med studien är att kartlägga processen från orderläggning till leverans. Syftet är dessutom att identifiera det maximala orderantalet ICA- Rottne kan färdigställa givet den nuvarande kapaciteten. Vidare är syftet att identifiera kapacitetsbrytpunkter med avseende på parametrarna antal orders och tid för beställningsstopp.  Metod: Studien grundar sig i en kvalitativ metod med inslag av kvantitativ metod. Studien utgår från ett deduktivt angreppsätt och empiri har samlats in genom observationer samt intervjuer med tre respondenter. För att besvara syftet med studien har en processkartläggning över e- handelsprocessen gjorts samt simuleringar av parametrarna antal orders och tid för beställningsstopp. Slutsats: E- handelsprocessen består av aktiviteterna ordermottagning, plockning, packning, lager, ruttplanering och distribution. I nuläget, givet dagens kapacitet, kan två heltidsanställda färdigställa 34 orders per dag.

Författare

Hampus Nilsson Jesper Rylander Linus Alm

Lärosäte och institution

Linnéuniversitetet/Institutionen för ekonomistyrning och logistik (ELO)

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..