Sök:

Implementeringsproblematiken inom mänskliga rättigheter - en fallstudie baserat på implementeringsforskning med utgångspunkt i artikel 16.2 i CEDAW och hur denna implementeras i Gambia - Implementation issues within Human Rights - a case study based on im


Implementationsproblematiken inom de mänskliga rättigheterna är en pågående diskussion. Denna undersökning behandlar hur artikel 16.2 implementerats i Gambia och vad det kan finnas för svårigheter i implementeringen av en artikel som behandlar barnäktenskap. Genom fallstudien som metod och implementeringsforskning, Susan Möller Okin samt Sheyla Benhabibs teori gällande grupprättigheter kontra kvinnors rättigheter på individnivå undersöks hur artikel 16.2 i CEDAW implementerats i Gambia. Artikel 16.2, vilken beskriver barnets trolovning och äktenskap, dekonstrueras och utifrån det diskuteras innebörden i artikeln vilket senare jämförs med Gambias nationella lagstiftning. Undersökningen består av att se hur artikel 16.2 implementerats i Gambia och vad det kan finnas för svårigheter i implementeringen av en artikel som behandlar barnäktenskap. Slutligen konstateras implementeringsproblematikens komplexitet och hur ett fall och en implementering av en specifik artikel i en specifik stat inte är den andra lik. Därmed inte sagt att det inte går att eliminera de grövsta misstagen genom att lära av tidigare försök och forskning.

Författare

Rebecca Stedt

Lärosäte och institution

Malmö högskola/Kultur och samhälle

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..