Sök:

Idrottare och kosttillskott - Om användning av och attityder till kosttillskott


Utbudet och användningen av kosttillskott bland idrottare är stor trots att få vetenskapliga bevis finns gällande positiva effekter eller ökad prestation. Studier har även visat att det finns risker med användning av kosttillskott då det kan påverka hälsa och prestationsförmåga negativt. Orsaker till användandet av kosttillskott bland idrottare anges främst vara i syfte att öka prestation, hälsa, muskelmassa och förebygga sjukdom.Syftet med denna undersökning var att göra en kartläggning över intag av kosttillskott hos idrottare samt att ta reda på vilka attityder de har till användning av kosttillskott. Syftet innefattade även om attityderna påverkade användningen av kosttillskott samt om det fanns olikheter mellan män och kvinnor bland annat gällande åsikter om kosttillskott. Idrottarnas uppfattning om risker vid intag av kosttillskott var en annan aspekt som undersöktes.Enkätundersökningen, där 98 lagidrottande män och kvinnor som spelar i division tre eller högre deltog, visade att 52 procent av idrottarna inte använde kosttillskott.De främsta orsakerna till att de inte använde kostillskott var att de ansåg sig få ett fullgott energi- och näringsintag genom intag av vanlig kost samt att de inte ansåg sig ha tillräcklig kunskap om för- och nackdelar. Skillnader kunde utläsas bland män och kvinnor gällande deras generella åsikt om kosttillskott. Utav männen var 51 procent för kosttillskott medan endast 22 procent av kvinnorna var positiva till kosttillskott. Det var vanligare att männen intog sportdryck, protein/kolhydratdryck samt proteindryck jämfört med kvinnorna. De främsta orsakerna till att kvinnorna använde kosttillskott var för att öka energiintaget, bibehålla eller förbättra hälsa och minska trötthet. Bland männen var det främsta syftet med kosttillskottsintag att åstadkomma kraft-, styrka-, eller ökning av muskelmassan.

Författare

Marjo Hyytiäinen Tamara Jokovi?

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..