Sök:

Identifierad framgång

En fallstudie av gasellföretag och dess tillväxtframgångar


Bakgrund: Varje år utses, av Dagens Industri, cirka 1000 företag till gasellföretag vilket motsvarar färre än 0,5 % av alla svenska aktiebolag.  Dessa företag uppfyller vissa kriterier där tillväxt är den viktigaste. Gasellföretagens tillväxt är viktig för Sverige då de både bidrar ekonomiskt och står för många nya arbetstillfällen. Dock är det få företag i Sverige som har kunskapen att växa. För att ett företag ska kunna uppnå tillväxt ligger det i grunden en tillväxtstrategi som måste implementeras inom organisationen på bästa sätt. Vilka tillväxtstrategier använder gasellföretag och hur implementerar de dem?Syfte: Beskriva gasellföretagens utformning och implementering av strategier samt förklara deras tillväxt genom att identifiera tillväxtfaktorer.Genomförande: Studien är av kvalitativ art och baserad på intervjuer med fyra fallföretag.Slutsats: Vi har utifrån vår fallstudie identifierat vilka tillväxtstrategier och ekonomiska styrsystem som gasellföretag använder. Vi har även identifierat och sammanställt sju faktorer, varav sex interna och den sjunde är den externa situationen företaget befinner sig i. Tillsammans är faktorerna av högsta vikt för ett företags tillväxt. Slutsatsen presenteras i en modell framtagen av oss.

Författare

Oscar Ström Hugo Viberg

Lärosäte och institution

Linköpings universitet/Linköpings universitet/Institutionen för ekonomisk och industriell utvecklingFilosofiska fakulteten

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..