Sök:

Ideal möter realitet ? inkludering och exkludering. Diskurser i en gymnasiefriskolas arbete kring elever i läs- och skrivsvårigheter.


SyfteSyftet med studien var att undersöka hur rektor och två specialpedagoger på en gymnasiefriskolabeskriver organisation och arbetsprocesser för och med elever i läs- och skrivsvårigheter.Syftet var även att studera huruvida informanternas tal om dessa elever innebäratt man uttrycker att eleverna inkluderas i verksamheten eller om eleverna tycks exkluderas ivissa sammanhang.TeoriDet teoretiska perspektivet sociokulturell teori innebar dels en tonvikt på att elevenssvårigheter uppstår i samspel med den omgivande miljön, dels en tonvikt på språk ochkommunikation. Det sistnämnda betyder att informanternas tal, s.k. diskurser, om arbetetkring elever i läs- och skrivsvårigheter också uttrycker en social praktik, dvs. att talet fårkonsekvenser för de handlingar som utförs.MetodMed den kvalitativa forskningsintervjun som grund användes diskursanalys som metodologiskansats. Intervjuerna spelades in, transkriberades och kategoriserades utifrån frågeställningarnavilka förutsättningar som finns på skolan för inkludering, hur skolan förebyggeroch undanröjer hinder för inkludering samt vilka möjligheter och hinder det finns förinkludering. Utsagorna analyserades utifrån vilka diskurser som informanternas beskrivningarger uttryck för samt vilka konsekvenser dessa diskurser kan få för det praktiska arbetet.ResultatStudiens resultat visade på de svårigheter som kan uppstå i en skola när inkluderingstankensideal möter till exempel ekonomisk och organisatorisk realitet. De diskurser som framträddevar den effektivitetsinriktade diskursen, den diagnostiska diskursen, den formalistiskadiskursen, expertisdiskursen, ansvarsdiskursen och den dialogiska diskursen. Konsekvensenav de olika diskurserna för elever i läs- och skrivsvårigheter innebar att merparten av dessadiskurser på olika sätt riskerar att exkludera elever i läs- och skrivsvårigheter i skolansverksamhet. Då den dialogiska diskursen fick inflytande över processerna genom att lärareoch elevers röster tilläts göra sig hörda i arbetet kring elever i svårigheter tycktes detemellertid leda till att elever i läs- och skrivsvårigheter inkluderades.En viktig slutsats av studien var således att på den aktuella skolan söka utveckla samverkanmellan lärare och specialpedagoger för att tillsammans åstadkomma förändringar i elevenshela studiesituation till exempel i arbete med åtgärdsprogram och språkutvecklande,inkluderande undervisning.

Författare

Camilla Häggström Quist

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för pedagogik och didaktik

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..