Sök:

I hälsans tjänst! Akademiskt utbildade hälsoarbetares tankar kring arbetet i kommersiell friskvård.


Definitionen av god hälsa skiljer sig åt, men dagens hälsoarbete är en form av information som önskar påverka till mer hälsosamma beteenden. Synen på kropp och hälsa har utvecklats med samhället och idag finns ett stort intresse för den hälsosamma livsstilen och därigenom för utbildning inom området. Friskvård som arbetsfält växer men det finns ingen entydig definition om vilka kompetenser eller vetenskaplig nivå som krävs för att får vara yrkesprofessionell inom området. Tränings- och friskvårdsanläggningar är en arena som lockar såväl hälsoarbetaren som stora delar av befolkningen och passar dessutom in i konsumtionssamhället med en tanke på hälsa som affärsidé. Syftet med denna typ av verksamhet är således fler än hälsofrämjande då även kommersiella och vinstdrivande krav finns.Syftet med detta arbete var att få fördjupad kunskap kring hur det är att som akademiskt utbildad inom kost och friskvård vara yrkesverksam på en tränings- och friskvårdsanläggning med en mer kommersiell syn på hälsoarbete.Djupintervjuer genomfördes med en kvalitativ ansats. Totalt ingick 5 respondenter i undersökningen, samtliga med en akademisk examen inom ett hälsorelaterat ämne och verksamma som hälsoarbetare på den aktuella arenan. Resultaten visade att man trivs med sitt arbete och ser det som viktigt då det handlar om att uppmuntra till en förbättrad hälsa hos personer man möter. Man anser att utbildningen spelar en stor roll men upplever stor konkurrens från hälsoarbetare med lägre utbildning och ser såldes ett behov av definition av vilka kompetenser som krävs för hälsoarbete. Man upplever en bristande uppskattning för den akademiska utbildningen och tycker vidare att det är svårt att bemöta den mer kommersiella synen på friskvård. Den akademiskt utbildade hälsoarbetaren gör således avkall på sina kunskaper för att passa in i verksamheten. En akademisk utbildning inom kommersiell friskvård har fördelar men upplevs inte alltid utnyttjas och uppskattas tillräckligt.

Författare

Anna Pettersson

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..