Sök:

Hur skiljer sig presentationen av biverkningar mellan Produktresumé och de övriga källorna Bipacksedel, FASS och Patient FASS för ATC kod C07


Bakgrund: Det finns fyra olika informationskällor tillgängliga som ska upplysa läkemedelsanvändaren om preparatens biverkningar och dess frekvens. Dessa stämmer dock inte alltid överens utan ger olika upplysningar, vilket kan skapa förvirring och misstänksamhet mot informationen som ges. Detta kan leda till att man kanske inte vågar ta sin ordinerade medicin. Syfte: Att jämföra om presentationen av biverkningar i Produktresumén för Betablockerare i ATC kod C07, överensstämmer med övriga informationskällor så som Bipacksedel, FASS och Patient FASS. Metod: På fass.se hämtades information om biverkningar för ATC kod C07, Betablockerare. Informationskällorna Produktresumé, Bipacksedel, FASS och Patient FASS studerades. Insamlade data analyserades sedan i Excel och jämförelser mellan samtliga fyra kunde nu göras. Resultat: Alla fyra informationskällorna för ett preparat har identisk biverkningsbild i 29% av fallen. Preparat med samma verksamma substans men olika tillverkare var identiska mellan Produktresuméerna till 57%, Bipacksedlarna till 47%, FASS till 51% och Patient FASS till 23%. FASS var den källa som i 84% av fallen liknade Produktresumén i sina biverkningar. Bipacksedeln var istället mer lik Patient FASS i sina biverkningar, i 76% av fallen. Lika antal biverkningar som Produktresumén hade Bipacksedeln i 45% av fallen. FASS hade samma antal i 84% av fallen och Patient FASS i 30%. Detta visade på att det fanns stora skillnader, beroende på vilken källa man söker information i om vilka biverkningar och biverkningsfrekvenser ett läkemedel har. Slutsats: Informationskällorna för Betablockerare, som visade sig vara mest uppdaterade angående biverkningar var Produktresumé och FASS. En uppdatering och samordning av källornas biverkningsbild borde ske kontinuerligt mellan de olika informationskällorna. Detta för att eventuella skillnader inte ska skapa oro och missförstånd hos läkemedelsanvändaren. Orsaken till varför informationskällorna inte innehåller identisk information, beror på att alla preparat inte godkänts vid samma tillfälle. Olika reviderings datum kan betyda att nya uppgifter har tillkommit och att informationskällorna därför innehåller skilda uppgifter. Hur likvärdiga preparat mer exakt skiljer sig i innehåll angående dess biverkningar och vilka preparat som är kopior av andra preparats informationskällor, kan vara ämnen för fortsatta studier inom området.

Författare

Elin Grenvall Jessica Normark

Lärosäte och institution

Luleå/Hälsovetenskap

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..