Sök:

Hur kvinnor med bröstcancer skattar sitt optimistiska och pessimistiska personlighetsdrag före och efter strålbehandling - en studie om stabilitet


Syftet med studien var att undersöka om det optimistiska/pessimistiska personlighetsdraget hos kvinnor med bröstcancer förändras av att genomgå en strålbehandlingsserie. Studien hade en jämförande design och urvalet var ett bekvämlighetsurval. Undersökningsgruppen bestod av 67 kvinnor i åldern 30 till 86 år med behandlingsbar bröstcancer. Kvinnornas personlighetsdrag skattades före och efter strålbehandlingsserien med hjälp av ett validerat mätinstrument, LOT-R. Enkäten bestod av tio påståenden som besvarades med hjälp av en fem-gradig skala ( 0="Stämmer inte alls,..., 4="Stämmer precis"). Poängen summerades för att få en totalsumma, en "optimistpoäng" (0-24 poäng). För att tolka resultatet skapades sedan fyra kategorier - stor pessimist (0-6 poäng), liten pessimist (7-12 poäng), liten optimist (13-18 poäng) samt stor optimist (19-24 poäng). Majoriteten av kvinnorna hamnade, både före och efter behandlingsserien, i kategorin "liten optimist". Medianpoängen var 17 poäng före och 18 poäng efter behandlingsserien. Skattningarna före respektive efter strålbehandlingsserien jämfördes med hjälp av Wilcoxon's signed ranked test. Resultatet visade att ingen signifikant skillnad fanns mellan skattningarna före respektive efter strålbehandlingsserien (p=0.141; Z=-1.471). Studiens huvudresultat var att bland kvinnor med behandlingsbar bröstcancer är det optimistiska/pessimistiska personlighetsdraget stabilt och förändras inte av att genomgå en strålbehandlingsserie.

Författare

Charlotte Färlin Maria Norman

Lärosäte och institution

Högskolan i Gävle/Institutionen för vårdvetenskap och sociologi

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..