Sök:

Hur användbar är den implicita riskneutrala sannolikhetsfördelningen i turbulenta perioder? En studie av svenska val och folkomröstningar.


Denna kandidatuppsats fokuserar på den unika information som finns gömd i optionspriser. Med hjälp av marknads- och teoretiska priser på dessa kan den implicita riskneutrala sannolikhetsfördelningen geräknas, vilken antas vara den sannolikhetsfördelning som aktiepriser följer. Kännedom om denna fördelning torde alltså vara av stort intresse för marknadsaktörer. Uppsatsen ämnar utvärder hur pass användbar nämnda fördelning är i perioder som anses politiskt och ekonomiskt turbulenta, och främst syftas till att bedöma hur pass väl osäkerheten föregående vissa utvalda regeringval och folkomröstningar avspeglas io fördelningen. Den implicita riskneutrala sannolikhetsfördelningen karakteriseras förutom av varians även av de högre momenten skevhet och kurtosis. Tillsammans kan de hjälpa till att avsläja marknadens uppfattningar om framtida marknadsrörelser. Fokus har lagts på veräknandet av den implicita riskneutrala sannolikhetsfördelningen och dess karakteristika i form av de olika momenten för varje undersökt val eller folkomröstning, och vi finner att osäkerheten kring en valutgång, om än av realtivt ointresse för marknaden, avspeglas väl i de riskneutrala sannolikheterna.

Författare

Sofie Källén Charlotta Wikman

Lärosäte och institution

Lunds universitet/Nationalekonomiska institutionen

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..