Sök:

Har kombinerad konditions- och styrketräning en hämmande effekt på utvecklingen av muskelstyrka jämfört med enbart styrketräning?

En systematisk litteraturstudie


Introduktion: Under de senaste tre decennierna har forskare försökt nå konsensus kring frågan om den möjliga hämmande effekten av kombinerad konditions- och styrketräning avseende utveckling av muskelstyrka jämfört med enbart styrketräning. Senaste meta-analysen inom området fastställdes 2012 och har kartlagt forskningsresultat fram till 2008, där konklusionen påvisar att forskningsresultaten är tvetydiga. Syfte: Att genomföra en systematisk litteraturstudie i form av en aktuell kunskapssammanställning över den forskning som bedrivits inom området för kombinerad konditions- och styrketräning för att undersöka om kombinerad träning har en hämmande effekt på utvecklingen av muskelstyrkan. Metod: Studien är en litteraturgenomgång där data samlats in via de medicinska databaserna; PubMed, Web of science, CINAHL, Scopus, AMED, Cochrane library och Physical education index. De sökord och sökordskombinationer som användes var; Concurrent training AND Endurance training AND Combined, Concurrent training AND Physical fitness AND Resistance training och Concurrent training AND endurance training AND Resistance training. Totalt inkluderades tolv artiklar som samtliga skattades enligt PEDro-scale och omvandlades sedan enligt SBU:s graderingssystem för studiers bevisvärde. Resultat: Fyra studier påvisade signifikanta skillnader på muskelstyrkan mellan kombinerad träning och styrketräning, sex studier fann inga signifikanta skillnader, och två studier påvisade oklara samband mellan samma träningsinterventioner. Konklusion: Kombinerad konditions- och styrketräning kan ha en hämmande effekt på utvecklingen av muskelstyrka, men ingen konsensus råder inom forskningsområdet. Fler studier behövs således för att fastställa vilken effekt kombinerad träning har på muskelstyrkan.

Författare

Stefan Ryberg Ida Johansson

Lärosäte och institution

Luleå/Institutionen för hälsovetenskap

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..