Sök:

Hantering, utbildning och upplevd kunskap kring födoämnesöverkänslighet bland personal i mottagningskök


Bakgrund Mat är en viktig del av vårt sociala liv. Har man en födoämnesöverkänslighet försvåras matglädjen tillsammans med andra. Födoämnesöverkänslighet delas in i två grupper, födoämnesallergi och födoämnesintolerans. Födoämnesallergi är en immunologisk reaktion i kroppen, medan födoämnesintolerans är en icke immunologisk reaktion. När man lagar och serverar mat till personer med födoämnesöverkänslighet är det viktigt att veta vad man gör, det är därför kunskap inom födoämnesöverkänslighet behövs. Kommuner i Sverige har sedan en tid uppmärksammat att det finns brister i kunskap inom specialkost.Syfte Syftet med studien var att undersöka hantering av specialkost i kommunala mottagningskök, samt att undersöka upplevd kunskap och utbildning kring födoämnesöverkänslighet bland personalen.Metod En enkätundersökning genomfördes för att kartlägga hantering av specialkost i mottagningskök. En enkät utarbetades med öppna och slutna frågor som distribuerades bland mottagningskök i fem kommuner. Datan sammanställdes och analyserades i SPSS 18.0.Resultat Fem av de 57 deltagarna hade inte någon form av utbildning anpassad till deras arbetsuppgifter. Resultatet visade att ett antal deltagare hade förkunskaper i form av utbildning anpassad till deras arbetsuppgifter men uppgav sig ha låg kunskapsnivå inom hantering av specialkost.Slutsats Nyckeln till att servera säker mat är utbildning som är anpassad till personalens arbetsuppgifter. Denna studie har påvisat brister i kunskapsnivån och rutiner på arbetsplatsen inom specialkost bland personalen. Behovet för mer utbildning finns bland personal i mottagningskök.

Författare

Maria Eriksson Maria Kjellander

Lärosäte och institution

Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..