Sök:

Hållbar utveckling i hem- och konsumentkunskap

Det var smart att jobba om S.M.A.R.T.-mat


Syftet med den här undersökningen är att studera, beskriva och analysera högstadieelevers förståelse om hållbar utveckling i ämnet hem- och konsumentkunskap. Två forskningsfrågor har formulerats för att besvara syftet. Undersökningen har genomförts med hjälp av både enkäter och intervjuer och för att tolka resultatet har en innehållsanalys gjorts. Där kunde fyra kategorier urskiljas: Mat och miljömärkning, Jämställdhet, Etik, normer och värderingar samt Energi och miljöproblem. Kategorierna är åtskilda men inte så distinkt eftersom de överlappar varandra i vissa avseenden. Resultatet visar att elever kan beskriva hållbar utveckling utifrån ämnet hem- och konsumentkunskap och det finns stora likheter med hur lärare ser på hållbar utveckling i ämnet. Det som skiljer lärare och elever åt är att eleverna ser det som en självklarhet att sopsortera eftersom det är en naturlig del i deras vardag och som de inte särskilt kopplar till hem- och konsumentkunskap.

Författare

Erica Engström

Lärosäte och institution

Luleå/Institutionen för konst, kommunikation och lärande

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..