Sök:

HÄLSOEFFEKTER VID LÅGKOLHYDRATSKOST I ALLMÄNHET OCH LCHF KOST I SYNNERHET

En litteraturstudie


Bakgrund: LCHF-kost innehåller mycket fett och extremt lite kolhydrater och har delat in experter i två läger, förespråkare och motståndare till LCHF. Lågkolhydratskost innehåller mindre än 200 g kolhydrater, 200 g ? 300 g är de rekommenderade intaget enligt WHO och Livsmedelsverket. Syfte: Vad säger aktuell forskning om hälsoeffekterna av lågkolhydratkost i allmänhet och LCHF-kost i synnerhet. Metod: Litteraturstudie. 10 vetenskapliga artiklar analyserades och sammanställdes utifrån de hälsoeffekter som lågkolhydratskost visade sig generera. Resultat: Lågkolhydratskost påverkar den kognitiva förmågan negativt hos friska personer men förbättrar det verbala minnet hos äldre personer med risk för Alzheimers sjukdom. Insulinkänsligheten påverkades inte medan kolesterolnivåerna ökade vid LCHF kost både gällande HDL-kolesterolet och LDL-kolesterolet, triglycerider ökade. Större viktnedgång sågs vid lågkolhydratskost i jämförelse med traditionell viktminskningskost. Förkortad livslängd sågs på grund av högt fettintag. Vid ischemi såg man att reparationen av vävnaden inte var lika framgångsrik vid LCHF-kost som vid HCLF-kost. Slutsats: Mat påverkar våra kroppar men forskarna är oense om vilken betydelse olika makronäringsämnen har för vår hälsa samt vad som är den optimala kompositionen av kolhydrater, fetter och proteiner. Den sammansättning som passar en individ kanske inte alls är lämplig för en annan.

Författare

Therese Magnusson Therése Mårtensson

Lärosäte och institution

Högskolan i Skövde/Institutionen för vård och natur

Nivå:

"Högskoleuppsats". Självständigt arbete (examensarbete) för att erhålla högskoleexamen

Läs mer..