Gymnasieelevers konsumtion av sötsaker, läsk, energidryck och snacks
En tvärsnittsstudie
Bakgrund: Konsumtionen av sötsaker, läsk, energidryck och snacks kan vara relaterad till olika slags sjukdomar på grund av energi- och fettmängden samt tillgången till dessa livsmedel. Kunskap om konsumtionsmönster och konsumtionsplatser för dessa livsmedel saknas för gymnasieelever. Syfte: Målet med denna studie var att kartlägga gymnasieelevers konsumtion av sötsaker, läsk, energidryck och snacks. Metod: En tvärsnittsstudie med tio enkätfrågor om konsumtionsmönster och konsumtionsplatser för sötsaker, läsk, energidryck och snacks genomfördes på 74 gymnasieelever i årskurs två under två dagar. Resultat: I resultaten kom det fram att det vanligaste stället att köpa sötsaker och läsk som konsumerades på skoltid var vid elevfiket. Det som konsumerades på fritiden var vanligast köpt i affärer. Det framgick också signifikanta skillnader i hög- och totalkonsumtionen mellan könen och mellan praktiska och teoretiska program. Diskussion: Mer forskning behövs för att säkerhetsställa studiens fynd och för att statistiskt säkert kunna generalisera studiens fynd till övriga gymnasieskolor runtom i Sverige. Slutsats: Det kan finnas signifikanta skillnader i konsumtionen av sötsaker, läsk, energidryck och snacks mellan könen och mellan praktiska och teoretiska program.